Pressmeddelande

Arctic Air återupptar flygverksamheten den 6 september

Vi vill härmed meddela att vi återupptar vår flygverksamhet från och med fredagen den 6 september, efter att ha valt att ställa in samtliga flygningar under torsdagen. Denna åtgärd togs av hänsyn till de direkt berörda av onsdagens helikopterolycka, för att kunna fokusera på att stödja dem, deras anhöriga samt våra anställda. Under torsdagen har vi även bistått utredningen av olyckan.

De som befann sig ombord på helikoptern kunde på torsdagsmorgonen lämna sjukhuset i Mo i Rana och har nu återvänt hem till sina närstående och kollegor. Vi har haft tät kontakt med alla inblandade och har erbjudit både stöd och den information som efterfrågats. Våra anställda har uppskattat avbrottet, som gav dem tid att bearbeta känslor, få tydlig information och möjlighet att samtala med varandra. De känner sig nu redo att återuppta arbetet och ser fram emot att göra det på fredag morgon.

Utan att föregå Havarikommisjonens utredning kan vi, utifrån intervjuer med både befälhavaren och passageraren, konstatera att inga tekniska fel på helikoptern förekom eller orsakade olyckan. För att undvika spridning av felaktig information om händelsen väljer vi i nuläget att inte gå in på fler detaljer, förutom att helikoptern välte i samband med landning.

Vi är både glada och tacksamma över att det gick så bra som det gjorde. Vi vill uttrycka vår uppskattning för all den varma respons vi fått från våra kunder och allmänheten. Ett speciellt tack till manskapet på marken som agerade professionellt och efteråt visat sin omtanke genom uppföljande telefonsamtal. Deras insats har varit ovärderlig och uppskattas av både de ombordvarande och företagsledning.

Vi kommer att fortsätta samarbeta med myndigheterna och inväntar Havarikommisjonens fullständiga rapport.

Med detta meddelande avslutar vi våra pressuppdateringar kring den aktuella händelsen, om inte nya omständigheter skulle uppstå som ger anledning att återuppta kommunikationen.

Uppdaterat 2024-09-05 21:46

 

Olycka med Arctic Airs helikopter i Norge

Den 4 september 2024, cirka kl. 18.30, inträffade en olycka med en av Arctic Airs helikoptrar under ett uppdrag vid Östre Tiplingen, nära Börgefjellet i Norge. Uppdraget omfattade bland annat transport av material för att spånga en vandringsled.

Ombord på helikoptern fanns två personer, piloten och en annan anställd från företaget. Passageraren ådrog sig måttliga skador, medan piloten undkom oskadd. Båda transporterades med ambulanshelikopter till sjukhuset i Mo i Rana, där de fick stanna över natten för observation. De förväntas bli utskrivna under torsdagsmorgonen och mår efter omständigheterna bra.

Orsaken till olyckan är ännu inte fastställd, men vi vet att helikoptern välte i samband med landning.

Arctic Airs fokus ligger nu på att stödja de berörda, övriga anställda och att bistå utredningen. Tills vidare har vi beslutat att ställa in all flygverksamhet.

Vi samarbetar med norsk polis, haverikommission och andra berörda myndigheter för att så snabbt som möjligt klargöra orsaken till olyckan.

Vi vill också rikta ett stort tack till Norsk Hovedredningssentral, Flyg- och räddningstjänst samt polisen för deras snabba och professionella insatser. Deras kontinuerliga informationsflöde har varit ovärderligt i en sådan situation.

Helikoptern är av typen BELL206L

Vi uppdaterar denna information fortlöpande.
Kontaktperson:
Flygchef Pär-Ragnar Viklund

Uppdaterad 2024-09-05 07:50